Nazaten: regisseur Frans Bromet ontdekt dat hij afstamt van een slavenhandelaar in Suriname

Videostill uit documentaire 'Nazaten'

Regisseur Frans Bromet gaat op zoek naar zijn familiegeschiedenis en ontdekt dat Hermanus Bromet een bekende joodse slavenhandelaar in Suriname was. Moet hij zich schuldig voelen voor wat zijn voorouder heeft gedaan? Hoe ga je om met een belast familieverleden?

De familienaam Bromet is een bekende naam in Suriname. Veel mensen associëren deze naam met de schoenenfabriek die ooit in Paramaribo was gevestigd. Maar nog verder terug in de geschiedenis blijkt Hermanus Bromet een slavenhandelaar geweest te zijn. 

In de KRO-NCRV-documentaire Nazaten duikt documentairemaker Frans Bromet in de geschiedenis van zijn familie en de doorwerking van historische schuld en verantwoordelijkheid. Hoe ga je om met een belast familieverleden? De documentaire raakt thema’s als erkenning, schaamte en de rol van hedendaagse generaties die zich verantwoordelijk voelen voor deze gedeelde geschiedenis. 

Van Joodse activist tot slavenhandelaar

Frans Bromet raakt in gesprek met postbode Brian Saaki die boeken uit het straatboekenkastje bij Bromet haalt om naar Suriname te sturen. De voorouders van Brian komen uit de binnenlanden van Suriname en hij vertelt Frans dat de naam Bromet erg bekend is in Suriname. Frans vraagt zich af hoe de familienaam Bromet in Suriname is beland en start een zoektocht naar de geschiedenis van zijn familie. 

Aan het einde van de 18e eeuw leefden veel Amsterdamse Joodse gezinnen in armoede. Hermanus Bromet, voorvader van Frans, was een activist voor gelijke rechten voor Joden en werd later het eerste Joodse kamerlid in Nederland. Toen Hermanus Bromet naar Suriname vertrok kwam hij daar in een samenleving waarin de Joodse gemeenschap tot een kleine bovenlaag van kooplui en handelaren behoorde. Zo werd Hermanus handelaar in tot slaaf gemaakten.

Kijk naar de documentaire: Nazaten

Trailer Nazaten

 

De documentaire wordt uitgezonden in februari 2025