Slavernijverleden, heden, toekomst. Hoe maken we van ons slavernijverleden een gedeeld verhaal?

 

In december 2022 bood toenmalig premier Mark Rutte namens de Nederlandse staat excuses aan voor het slavernijverleden. Aan de hand van de gespreksstarter ‘Wie zijn wij?’ zijn mensen door het hele land daarna met elkaar in gesprek gegaan over deze gedeelde geschiedenis. Wat leverde dat op? 

 Het slavernijverleden werkt tot op de dag van vandaag door op onze samenleving. De slavernijexcuses waren dan ook een startpunt voor een maatschappelijke dialoog. Deze is door het hele land gevoerd met de hulp van een ‘gespreksstarter.’ Hoe blijven we met elkaar in gesprek en maken we van ons slavernijverleden een gedeeld verhaal? 

Dat verkennen we in dit programma met mensen die zich hebben verdiept in deze vaak zeer persoonlijke geschiedenis en zich inzetten voor een dialoog. ‘Gesprekstarter Wie zijn wij?‘ Het afgelopen jaar zijn op 25 plekken door heel Nederland mensen met elkaar in gesprek gegaan door middel van de gespreksstarter ‘Wie zijn wij?’. 

Dit is een levensgrote variant van het spel ‘Wie is het?’ met portretten van mensen die op een bepaalde manier een verbinding hebben met het slavernijverleden. Onder begeleiding van een gespreksleider bevragen deelnemers hun eigen perspectief en dat van anderen, op de geportretteerden en deze gedeelde geschiedenis. Meer over ‘Wie zijn wij?’.

 Zie deBalie

Reacties