The Last Poets laten in Amsterdam zien hoe urgent hun werk nog steeds is
Deel uit muzikale documentaire The Last Poets / Made in Amerikkka
In Podium Mozaïek gonsde het op 25 maart van de poëtische en activistische klanken. Niet gek als de The Last Poets in huis zijn. Het legendarische dichterscollectief uit de Verenigde Staten, dat wordt gerekend tot een van de eerste invloeden van hiphop, adresseert al vanaf eind jaren zestig systemische onderdrukking, met gesproken woord voor de eigen Zwarte gemeenschap.
The Last Poets ontstond in de rumoerige tijd van de Civil rights movement, de Afro-Amerikaanse Burgerrechtenbeweging. Het collectief werd op 19 mei 1968 opgericht, op de verjaardag van Malcolm X, in het Marcus Garvey Park in New York. De grondleggers waren Abiodun Oyewole, David Nelson and Gylan Kain. Gaandeweg zou de opstelling van de groep uit verschillende dichters en muzikanten bestaan, met vertrekkende en nieuwe leden.
Het collectief sprak zich uit over racisme, armoede en andere zorgen die de Zwarte gemeenschap aangingen, met als uiteindelijk doel het zelfbeeld van de Zwarte persoon te versterken en te ontdoen van geïnternaliseerde stereotyperingen. Met kritische woorden en poëzie als een taal van liefde.
Deze week waren de legendes in Amsterdam. De avond in Podium Mozaiek begint met een vertoning van de muzikale documentaire The Last Poets / Made in Amerikkka, geregisseerd door Claude Santiago en geproduceerd door Banlieues Bleues en 3D Family. De film werd uitgebracht in 2009, naar aanleiding van de reünie van The Last Poets tijdens een concert op het Banlieues Bleues festival in Parijs. In losse fragmenten van repetities en videoportretten reflecteren de leden van The Last Poets op de sociaal-maatschappelijke onrust die gepaard ging met de geboorte van het collectief. Lees verder: Theaterkrant