Hoe verder na de excuses voor het slavernijverleden?
Wat hebben de officiële excuses door de Nederlandse regering en koning Willem-Alexander voor het slavernijverleden in gang gezet? En wat staat ons nog te doen voor de ontwikkeling van een nieuwe Zwarte Canon?
Het Herdenkingsjaar Slavernijverleden bracht een jaar lang het gehele Koninkrijk der Nederlanden en Suriname samen in reflectie over het Nederlandse Trans-Atlantische slavernijverleden. Wat was de daadwerkelijke impact van het Herdenkingsjaar op het nationale gesprek over deze gedeelde, pijnlijke geschiedenis? En, nog belangrijker: hoe gaan we verder na de officiële excuses van de Nederlandse regering en koning Willem-Alexander?
In samenwerking met het Nederlands instituut voor Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) bespreken we in De Balie de impact van het Herdenkingsjaar van het Nederlandse slavernijverleden en de doorwerking ervan in onze hedendaagse samenleving. Daarnaast bespreken we hoe het opzetten van een Zwarte Canon – een historische canon waarin de geschiedenis van tot slaaf gemaakte Afrikanen en hun nazaten centraal staat – kan bijdragen aan een beter begrip van de doorwerking van het slavernijverleden en het (neo)kolonialisme. Welke gebeurtenissen en figuren verdienen een centrale plek in deze geschiedenis?
Tijdens het programma zal dichter en spokenwordartist Gershwin Bonevacia een voordracht houden van zijn gedicht Tula, naar de gelijknamige Curaçaose verzetsstrijder en leider van de opstand van tot slaaf gemaakten op Curaçao in 1795.
Lees meer: https://debalie.nl/programma/actie-na-de-komma-04-04-2025/
Reacties
Een reactie posten