 |
Foto bij artikel Zwart-zijn is ons wapen (1996) |
Zwart-zijn is ons wapen - EEN KRUITVAT waaronder een tijdbom tikt. Zo omschrijven zij de Bijlmermeer. Ze nemen het witte politici kwalijk dat ze niet onderkennen welke woede in de Bijlmer-onderklasse heerst - en hoe zij als Zwart Beraad, een wekelijks overleg van zwarte politici en niet-politici, proberen om rellen en erger te voorkomen," schreef De Groene Amsterdammer op 30 oktober 1996.
Of het een revolutie was, daarover zijn de meningen verdeeld. Dat het een verandering betekende in de etnische machtsverhouding binnen de lokale politieke partijen in Amsterdam Zuidoost, daarover is iedereen het eens.
Maar het Zwart Beraad zou er niet zijn geweest als Just Maatrijk en Roel Luqman de protestbijeenkomst niet hadden georganiseerd in buurcentrum Kwakoe op 2 februari 1996, zie onderstaand artikel. De Groene Amsterdammer schreef daarover: "Op 2 februari dit jaar vond in het jongerencentrum Kwakoe de eerste protestbijeenkomst plaats. Zwarte deelraadsleden en buurtbewoners eisten dat zwarten zouden beslissen over de subsidie. Ook staken zij de hand in eigen boezem: de zwarte raadsleden hadden zitten slapen. Uit die groep aanwezigen, die avond in Kwakoe, is het Zwart Beraad ontstaan."
 |
Krantenartikel in de lokale krant 'De Nieuwe Bijlmer' over de protestbijeenkomst |
Cartoon
 |
Cartoon in de De Nieuwe Bijlmer |
Het conflict tussen zwart en wit kwam naar voren in de cartoon Politieke macht, gepubliceerd in de column 'Esajas steekt hand uit naar de witte man' op 14 februari 1996. Emile Esajas was lid van de stadsdeelraad Amsterdam Zuidoost.
Reacties
Een reactie posten