Diaspora Dialogen: Ruimte voor meerstemmigheid en gedeelde ervaringen

@Pakhuis de Zwijger

Diaspora Dialogen is een reeks programma’s gecreëerd door Pakhuis de Zwijger waar we ondervertegenwoordigde diaspora’s binnen Amsterdam en Nederland een platform aanbieden. We werken samen met leden van diaspora’s om ruimte te maken voor (gevoelige) gesprekken over onderwerpen die binnen de gemeenschap spelen en over de gemeenschappelijke ervaring in Nederland. De geleefde ervaringen en perspectief van de diaspora staan centraal, zonder te hoeven verhouden aan de norm. 
 
 

Diaspora dialogen - Culture and Heritage Unknown  

Over de verborgen immateriële erfgoed verhalen van Suriname, Curaçao, Ghana en Kaapverdië (2025)

 

Suriname, Curaçao, Ghana en Kaapverdië  zijn eeuwenlang verbonden door een gedeelde, maar vaak verzwegen geschiedenis. Van de slavenforten aan de Goudkust van Ghana tot de plantages in Suriname, van de doorvoerhavens van Kaapverdië tot de doorwerking van het slavernijverleden in Curaçao – deze verhalen vormen een gezamenlijk erfgoed dat nog altijd doorwerkt in cultuur, muziek en identiteit. Hoe verzetten deze gemeenschappen zich tegen het koloniale systeem en hoe leeft deze kracht zich vandaag de dag nog door in rituelen en vertellingen? Hoe kunnen we samenwerken aan een rechtvaardiger herinneringscultuur? En welke lessen kunnen we trekken uit deze gedeelde geschiedenis?
Transcript

Met in dit programma

Jane Ortet – Onderzoeker gespecialiseerd in de geschiedenis van Cabo Verde | Docent | Muzikant
Lovia Opoku – Creatief strateeg | Programmamaker | Sociaal ondernemer

moderator

Kunta Rincho – Cultureel-maatschappelijk ondernemer | Muzikant | Communitybuilder | Antiracisme-activist

Website: https://dezwijger.nl/programma/culture-and-heritage-unknown 

Radj: On Roots & Rooting 

In gesprek met Hindostaans-Surinaamse makers over diaspora, thuis-zijn, erfgoed en de kracht van het herclaimen van je eigen geschiedenis (2025).  
 

 

Voor de veertiende editie van de Diaspora Dialogen nodigen we je uit voor een bijzondere avond waarin film, erfgoed en persoonlijke verhalen samenkomen. We vertonen de documentaire “Radj: On Roots & Rooting” van filmmaker Nadine Haselier, gevolgd door een nagesprek met jonge makers over identiteit, nalatenschap en de zoektocht naar thuis. In deze film gaat Nadine in gesprek met haar grootmoeder Radjkoemarie, die in 1975 van Suriname naar Nederland migreerde. Twee generaties later duikt Nadine in hun gedeelde Hindoestaanse geschiedenis – via interviews, archiefmateriaal en het traceren van haar stamboom – en stelt daarbij urgente vragen: Wat betekent het om wortels te hebben op meerdere plekken? Hoe geven we betekenis aan ‘thuis’ als diaspora? Hoe kunnen we de beeldvorming van onze gemeenschappen terugclaimen en dekoloniseren?

Deze avond is een uitnodiging om stil te staan bij migratie, geheugen, en de kracht van intergenerationele gesprekken. Het nagesprek biedt ruimte aan jonge makers en denkers om hun perspectieven te delen, en het publiek wordt uitgenodigd om mee te denken, vragen te stellen en eigen ervaringen in te brengen.

Met in dit programma

Nadine Haselier – Visuele Ethnograaf | Regisseur
Ruby Joemai – Interdisciplinair kunstenaar
Michelle Piergoelam – Fotograaf

moderator

Website: https://dezwijger.nl/programma/radj-on-roots-rooting
 

Van Trotro naar GVB

Een gesprek voor, door en met 2de generatie Ghanese Nederlanders (2024).  

 

De Diaspora Dialogues zijn terug met de zesde editie, waarin we de Ghanese gemeenschap uitnodigen voor een gesprek over Ghanese cultuur en identiteit in Nederland. Tijdens deze paneldiscussie richten we ons op de tweede generatie Ghanees-Nederlanders en leren we hen beter kennen aan de hand van drie thema’s.

Dit programma is uitsluitend fysiek bij te wonen in onze zaal. Het programma is later wel online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over het programma

Allereerst bespreken we hoe het is om een tweede generatie Ghanees in Nederland te zijn, en hoe dit van invloed is geweest op de ontwikkeling van de eigen identiteit. Centrale vragen hierbij zijn: “Hoe beïnvloedt je culturele achtergrond je identiteit?” en “Op welke manieren probeer je je culturele identiteit te behouden binnen de Nederlandse samenleving?”

Het tweede thema dat we behandelen is cultureel behoud. Hierbij richten we ons op de dynamiek tussen het behouden van traditionele culturele praktijken en het omarmen van nieuwe vormen van expressie en identiteit. Centrale vragen zijn onder andere: “Op welke manieren zie je de Ghanese cultuur zich ontwikkelen in de diaspora?”, “In hoeverre vind je het belangrijk om Ghanese culturele gebruiken te behouden?” en “Hoe geven we onze culturele tradities door aan toekomstige generaties?”

Tot slot bespreken we hoe de Ghanese diaspora in Nederland zich kan verenigen, samenwerken en elkaar kan ondersteunen. We kijken naar welke initiatieven er al bestaan binnen de Ghanese gemeenschap en in hoeverre zij elkaar al ondersteunen. Ook bespreken we op welke manieren we de Ghanese gemeenschap nog verder kunnen versterken.

Met in dit programma

Jay-Way – Artiest
Joycelyn Akanba – All Around Creative, Social Worker en Toegepaste Psychologie Student
Mr. Who – Model, Content Creator, Creative Director and Dancer

moderator

Emma Apaloo – student Social Work en Projectmedewerker SESI Community Center
Website: https://dezwijger.nl/programma/van-trotro-naar-de-gvb 
 

African Heritage across the Atlantic 

Over het verleden, heden en toekomst van kunst, verzet en spiritualiteit in de zwarte gemeenschap (2024).
 

 

Tijdens dit panelgesprek en workshop series nemen we een verdiepende blik op de vormen van immaterieel en materieel erfgoed die ondanks Europees imperialisme, kolonisatie en de trans-Atlantische slavernij zijn ontstaan binnen zwarte gemeenschappen. De panelisten duiken in op de inspanningen van zwarte gemeenschappen om hun immaterieel en materieel erfgoed te behouden. Ook verkennen we de impact van kunst, verzet en spiritualiteit als middelen waarmee de Afrikaanse diaspora, individuen en gemeenschappen, voor maatschappelijke veranderingen hebben gezorgd in het verleden, heden en met oog op de toekomst. Het publiek zal interactief deelnemen en in gesprek gaan met de panelleden. Hierdoor kunnen ideeën en visies met elkaar worden besproken over hoe het Afrikaanse erfgoed op een vernieuwende manier kan worden benaderd en gepresenteerd aan een breed en divers publiek.

Met in dit programma

Richenel Ansano – Antropoloog, Transculturele Genezer, Essayist en Vertaler
Melanin Kris – Multidisciplinary Storyteller, Educator, Director
Beylula Yosef – Applied Psychologist, Poet, co-founder Afrispectives

Met workshops door

Gabriela Akyea – Kunstenaar
Kunta Rincho – Cultureel-maatschappelijk ondernemer | Muzikant | Communitybuilder | Antiracisme-activist
Sydney Lowell – Cultural and Creative Entrepreneur & Performing Artist

de moderator

Jennifer Muntslag – Presentator, Performer en Moderator
Website: https://dezwijger.nl/programma/african-heritage-across-the-atlantic