Fawaka Mi Mati - De geschiedenis van Surinamers in Den Haag
![]() |
@Omroep West |
Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd, en veel Surinamers naar Den Haag kwamen. Wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat ze hebben meegebracht naar Den Haag.
Sharma Chin A Foeng
– Surinaams-Nederlands mediavrouw
Sranantongo is overal: zo ontstond deze Surinaamse taal
Een poëtische en krachtige ode aan de Surinaamse taal en identiteit. Taal wordt bezongen als de geur van oorsprong, een bron van trots en zelfbesef. Tegelijk klinkt de harde realiteit van het leven door: overleven, vechten voor kansen, en streven naar iets groots ondanks tegenslag. De tekst wisselt tederheid af met strijdlust, en benadrukt hoe taal, cultuur en veerkracht samenkomen in de zoektocht naar eigenwaarde en toekomst.
Roti, heri heri en tjauw min: zo kwam Surinaams eten naar Den Haag
De Surinaamse keuken is een ware smeltkroes, ontstaan uit eeuwen van kolonisatie en migratie. Chinezen, Javanen, Hindoestanen en Creolen brachten hun eigen recepten en smaken mee naar Suriname, waar deze zich vermengden tot unieke gerechten. Zo ontstonden er Surinaams-Chinese, Javaans-Surinaamse en Creools-Surinaamse restaurants, elk met hun eigen specialiteiten.
Typische gerechten als roti, pom, heri heri en bami zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het Haagse straatbeeld. Elk gerecht vertelt een verhaal: van de veerkracht van tot slaaf gemaakte mensen, tot de creativiteit van immigranten die met weinig ingrediënten toch heerlijke maaltijden op tafel wisten te zetten
Frank verhuisde als kind plots van Suriname naar Nederland
In deze aflevering van Fawaka Mimati wordt de impact van de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 op indringende en persoonlijke wijze verteld. Surinamers delen herinneringen aan hun plotselinge vertrek naar Nederland, hun jeugd, de reis, en het opbouwen van een nieuw leven in Den Haag. De serie toont hoe historische gebeurtenissen zoals het slavernijverleden, het contractarbeiderssysteem (o.a. uit Brits-Indië en Java), en de onafhankelijkheid bepalend zijn geweest voor de samenstelling van de Surinaamse gemeenschap. Met aandacht voor de culturele rijkdom, de migratiegeschiedenis en de veerkracht van Surinamers, vormt Den Haag zich tot een levendige, multiculturele stad waarin onder andere de Hindoestaanse gemeenschap een belangrijk anker vindt — met de Paul Krugerlaan als ‘Little India’. Het verhaal is doordrenkt van emotie, herinnering, trots en pijn. Maar bovenal laat het zien hoe een koffer vol dromen, door generaties heen, steeds verder wordt gevuld.
Zie ook uit de serie: Slavernij in Den Haag: Wat archieven, gebouwen en families vertellen